My City - MOLA DI BARI

Mola di Bari (usualmente Mola) è un comune italiano di 26.348 abitanti della provincia di Bari in Puglia.

Rifondata da Carlo I d'Angiò nel 1277 su un insediamento più antico, sorge lungo la costa del mare Adriatico 20 km a sud-est del capoluogo. Il suo porto peschereccio è tra i più importanti della Puglia.

La superficie comunale, di 50,72 km2, è racchiusa fra il mare Adriatico e i comuni di Bari, Noicattaro, Rutigliano, Conversano e Polignano a Mare.

Il territorio comunale presenta le caratteristiche orografiche della Terra di Bari, con un andamento pianeggiante o lievemente ondulato e un unico salto marcato di quota a circa 4 km dalla costa, in corrispondenza del primo gradone premurgiano (la Serra). La quota non supera comunque i 140 m s.l.m. delle contrade San Materno, Brenca e Pozzovivo.

La costa, bassa e rocciosa, corre per 10,7 km secondo la direttrice nord-ovest sud-est e presenta un andamento pressoché rettilineo con l'eccezione della piccola penisola rocciosa (la Terra) corrispondente al primo nucleo dell'insediamento abitato, all'altitudine della quale si riferisce quella ufficiale del comune (5 metri s.l.m.). Queste sono alcune foto della mia fantastica cittadina realizzate del mio amico artista Joe Pansa.

Mola di Bari, more commonly referred to simply as Mola, is a small coastal town of about 26,000 inhabitants located approximately 22 kilometres south of Bari in the Southern Italian region of Apulia (Puglia).

In recent times, it was best known for having primarily whitewashed buildings, however, growth, modern construction and building design have changed the image significantly, particularly in the northern (and more modern) section.

Mola city centre is its main piazza, Piazza XX Settembre near the port and also boasts a church (Chiesa Matrice, i.e. Mother Church) dating back to the 13th century. Bakeries in Mola are known to make some of the finest focaccia in Italy.

Until the early 1990s, there were two privately owned public ovens available to the inhabitants of Mola, one located on Via Nino Bixio, on the southern part of the town, and the other located on Via Pesce, on the opposite side of the main Piazza. These businesses served the local residents by providing a place to cook baked goods, primarily focaccia and breads. Typically, focaccia pans were quite large (some approaching half a meter in diameter) and were difficult to cook in one’s home. The tradition of sending items to be baked by the local oven has passed.

Mola is also home to a large fishing industry that supplies fresh fish throughout the southern Italian region. These are some photos of my fantastic town made my artist friend Joe Pansa